• Maak een sterkte-zwakteanalyse van jezelf; wees daarbij heel eerlijk, gebruik testuitslagen en de mening van anderen.
 • Als je geen werk hebt, besteed dan tenminste 20 uur per week aan het solliciteren en oriĆ«nteren op de arbeidsmarkt. Zo houd je ook een zekere regelmaat vast die je leven structuur geeft.
 • Houd bedrijven die reorganiseren in de gaten en bel de personeelsafdeling om te vragen of er vacatures aankomen. Dit geldt natuurlijk niet als de reorganisatie uitdraait op massaontslag.
 • Bel altijd voordat je een brief stuurt met de contactpersoon die genoemd wordt in een personeelsadvertentie; stel relevante vragen.
 • Maak gebruik van je netwerk en vertel zo veel mogelijk mensen dat je een baan zoekt. Je netwerk levert vaak verrassende kruiwagens op! 
 • Neem, zo mogelijk, het telefoonnummer van bedrijven waar je solliciteert op in je telefoon. Beslis als je hun naam in je schermpje ziet of de omgeving waar je op dat moment bent zich leent voor een telefoongesprek met je toekomstige werkgever.
 • Krijg je een uitnodiging voor een gesprek? Zorg dan dat je zo veel mogelijk over dat bedrijf te weten komt voordat je er naartoe gaat (via internet, de bibliotheek enz.).
 • Bel beleefd na wanneer je afgewezen wordt; vraag naar de reden, welke indruk je hebt gemaakt en of er binnenkort nog andere vacatures te verwachten zijn.

7 SLIMME TIPS OM JE BRIEF TE LATEN OPVALLEN

 1. Keep it simple (not stupid): Houd het bij de basis, geen grotere uitwijdingen, te veel details
 2. Less is more: Beetje hetzelfde (maar belangrijkste tip), focus, duidelijkheid, geef de belangrijkste punten de ruimte
 3. Doe je huiswerk: Weet waar je solliciteert (kom slim over, maak geen simpele fouten, iets dat je gewoon op de website had kunnen lezen etc)
 4. Maak het persoonlijk (pas iedere sollicitatie aan (het bedrijf / de contactpersoon) ook al is het iets kleins)
 5. Call to action: Vraag iets te doen (einde brief), bellen, emailen (geeft een suggestie)
 6. Enthousiasme: Laat de passie, blijheid & interesse (overkomen)
 7. Volg de procedure: Weet wat er in de vacaturetekst staat, wat is de procedure, hoe / waar moet je reageren (de recruiter heeft dit bedacht om een reden)

 757 total views,  2 views today