Leer het bedrijf eerst kennen

Het is per bedrijf en per functie verschillend wat er van je verwacht wordt. Doe daar ook een beetje research voor.
Wil je solliciteren bij een leuk, hip online marketing bureau, dan kun je iets creatiever met je outfit omgaan dan wanneer je solliciteert bij een advocatenkantoor.

Verder zijn bedrijven tegenwoordig  actief op social media. Kijk voor je op gesprek gaat eens op de socialmediakanalen. Zo kun je misschien op foto’s zien wat de dresscode bij hun op kantoor is. Pas je outfit hier op aan, maar ga 1 stapje netter. Zo laat je zien dat je wel je best hebt gedaan.

Wat de dresscode bij het bedrijf ook is, goed verzorgde schoenen en gestreken kleding zijn een absolute must.

De juiste kleuren

Kleuren brengen een onbewuste associatie met zich mee. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij kleurkeuzes bij sollicitatiekleding.

Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor. Een bepaalde kleur dragen is geen garantie voor een baan, maar kleur straalt wel iets uit.

Andere rustige, maar warmere kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben.

Meer opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw, geven je een meer energieke en creatieve uitstraling.

Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Misschien heb je die creatieve kleuren juist wel nodig. Een zwarte blouse of een zwart shirt wordt toch afgeraden, omdat dit wat hard overkomt. Kijk uit met het dragen van prints. Deze zijn heel smaakgevoelig.

De juiste stof

Naast de tip: ‘draag geen wol, want dat gaat jeuken’, zijn er nog meer regels rondom stof.

Een belangrijk punt is het zoveel mogelijk vermijden van grote zweetplekken.

Test van tevoren even of de stof zweetvlekken erger doet lijken, door er wat water op te doen. Wanneer de vlekken snel opdrogen, is het een geschikte blouse om grote zweetplekken tegen te gaan.

Ook is het belangrijk dat je shirt of blouse niet kreukt. De meeste sollicitatiegesprekken vinden zittend plaats. Je blouse kan hierdoor gaan kreuken en als je aan het einde opstaat om afscheid te nemen, is het slordig als je blouse erg gekreukt is. Draag daarom je blouse een keer thuis om hem eerst te testen.

Sollicitatieoutfit voor dames

 • Kies een zakelijke outfit die past bij het bedrijf
 • Een blouse is het meest geschikte kledingstuk
 • Ga voor basiskleuren zoals: wit, grijs, zwart of blauw
 • Kleed je op zo’n manier dat je je fijn voelt
 • Goede lichamelijke verzorging
 • Nette schoenen zijn een pré

Zo krijg je de perfecte sollicitatieoutfit:

Voor de dames onder ons is de dresscode iets minder strikt. Het is niet altijd nodig om in een mantelpakje te komen.

Vaak voldoet een mooie, nette broek met een getailleerde, effen blouse. Maak deze outfit af met een sjaaltje en een paar mooie pumps.

Zorg er wel voor dat je blouse niet teveel kreukt.

Daarnaast kun je beter een blouse dragen die je vaker gedragen hebt. Een bekende outfit geeft je iets meer zelfvertrouwen. Een nieuwe outfit kan tijdens je gesprek ineens gaan jeuken of toch te strak zitten. Dit is vervelend aangezien je je niet wilt focussen op je kleding, maar op het gesprek.

Moet je papieren meenemen? Zorg dan ook voor een mooie tas. Hoewel een rugtas erg functioneel is, past deze niet bij een zakelijke outfit. Zorg ervoor dat je je tas altijd naast je neer zet tijdens je sollicitatiegesprek. Nep merktassen zijn niet aan te raden.

Heb je schitterende sieraden die veel over je persoonlijkheid vertellen? Wees hier dan wel voorzichtig mee, zodat je sieraden niet alle aandacht krijgen. Naast de do’s bestaan er natuurlijk ook absolute don’ts:

Don’ts

 1. Te strakke of te wijde kleding
 2. Te veel deodorant of parfum
 3. Een te korte rok (maximaal 4 vingers boven de knie)
 4. Ladders in je panty (neem altijd een reserve panty mee)
 5. Te veel sieraden
 6. Felle kleuren die afleiden van wat je te vertellen hebt

 826 total views,  2 views today